Täpselt retsepti järgi küpsetamine on masohhistidele

Küpsetasin siin kiiresti aasta esimest rabarberikooki ja ohkisin omaette, kuidas tegelikult üsna lihtne küpsetis oli juhendis selliseks täppisteaduseks pööratud, et peaaegu poleks seda ette võtma hakanud. Öeldakse küll, et kokkamine on kunst, küpsetamine teadus, aga kas see nüüd päris niiiiii teadus peab olema…

Selle kondenspiima-rabarberikoogi retsept asub siin.

Protsess retsepti järgi

  1. sõelu jahu
  2. mätsi põhja koostisosad palliks, keera kilesse, vajuta lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi
  3. rulli taignapall õhukeseks ja pane vormi
  4. kata toidukilega ja aseta vorm veel 30 minutiks külmkappi
  5. eemalda tainalt kile, kata küpsetuspaberiga ja aseta sellele raskuseks küpsetamata riis või keetmata oad või herned
  6. küpseta ahjus 180 kraadi juures 15 minutit
  7. eemalda küpsetuspaber koos raskusega, aseta vorm tagasi ahju ja küpseta veel 5-10 minutit 
  8. vala peale rabarberitäidis, küpseta
  9. beseekihi jaoks vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa edasi vahustades supilusikatäie kaupa suhkur lisades järgmise lusikatäie siis, kui eelmine on segunenud
  10. kalla koogile ja küpseta veel 10 minutit

Minu protsess

  1. mätsi põhja koostisosad kokku, pane vormi ja vorm külmkappi 
  2. jäta kõik herned, riis ning muu pull ära ja pane põhi vormiga ahju küpsema (tulemus: ideaalne)
  3. vala peale rabarberitäidis, küpseta
  4. beseekihi vahusta munavalged juba tund aega ligunenud suhkruga kõvaks vahuks
  5. kalla koogile ja küpseta veel 10 minutit

Ehk jätsin kõik sõelumised, taginapallid, kilesse keeramised, rullimised, kilega katmised, raskusega ja raskuseta küpsetamised ning vahustades lusikashaaval koostisosade lisamised ära. Minu kohta oli tegemist isegi keerulise retseptiga, kui kõiki kihte eri aegadel küpseatma pidi – jõua siis veel kõiki etappe omakorda etapiliselt teha.

Sõin just ühe tüki ära (mu elu moto juba varsti aasta aega on “päev ilma koogita on öö”) ning jumala hea tuli! Kui külmikus seisab, läheb ilmselt veel paremaks.

wp-1590398435452.jpg

Muidugi äkki kõiki samme järgides oleks täiesti täiuslik tulnud (milline iganes see olema peaks), aga elu näitab, et kui asjades täiust taga ajada, ei saa üldse midagi tehtud.

Kusjuures näiteks biskviidi kuivaineid ma sõelun küll. Sellisel põhjal ei näe jälle pointi. Eks sellise lihtsustamise tunnetus tekib ka muidugi aja ja kogemusega, aga algaja võivad taolised retseptid jälle päris ära hirmutada.

4 kommentaari “Täpselt retsepti järgi küpsetamine on masohhistidele

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s